Tekenen en Schilderen – Keramiek – Boetseren

Bent u geïnteresseerd in het maken van beeldende kunst dan bent u bij ons van harte welkom.
Lees over de opzet van de verschillende soorten lessen, het niveau en de materialen en technieken.

  • De cursussen starten in januari en begin september. Tussentijds instromen is mogelijk.
  • Januari 2023 start een nieuwe cursus: Beeldend Vormgeven op donderdagmiddag.
  • Instromen kan ongeacht uw niveau
  • Teken- en schilderbenodigdheden dient u zelf mee te brengen, zie de lijst AP Materiaal om te beginnen.
    Het beste kunt u met uw docent overleggen wat aan te schaffen, die kan u adviseren op basis van wat u wilt gaan doen.
  • Informatie over de kosten, lidmaatschap en aanmelden leest u onder >> Lidmaatschap
  • Heeft u daarna nog vragen? Stel ze ons gerust via het >> Contactformulier

Tekenen en Schilderen Maandagmiddag 13.30 – 16.00 docent Jacqueline Stubenitsky

Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. Docente geeft opdrachten individueel/klassikaal als de cursist/groep daar behoefte aan heeft. Ook werkt zij graag met de cursisten naar exposities toe in het klaslokaal of de jaarlijkse ledenexposities.

Niveau: Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.

Technieken: acrylverf, aquarelverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken, olieverf op water basis.

Tekenen en Schilderen Maandagavond 19.30 – 22.00 docent Erni Kwast

Opzet van de les: De cursisten werken aan tafels of schildersezels, al naar gelang zij gewend zijn of willen. Tijdens het werken loopt de docente rond en geeft gerichte en op de persoon afgestemde aanwijzingen. De onderwerpen zijn vrij. Het is ook mogelijk om te werken aan een gezamenlijke opdracht die door de docente wordt aangereikt.

Niveau
: De meeste deelnemers zijn gevorderd, maar er zijn ook altijd beginners bij.

Technieken en materialen
: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl, enkelen met aquarel en/of olieverf.

Aquarelleren Dinsdagochtend 10:00 – 12:30 docent Janice Boekholt

Opzet van de les: De cursisten schilderen of tekenen meerdere lessen aan een gemeenschappelijk onderwerp dat is afgesproken in een van de lessen. Doel is een definitief exposeerbaar werk te maken. Sommige lessen beginnen met een korte introductie van de docent: over mogelijke benaderingen van het onderwerp, een schildertechniek of een schilder. Daarna gaat iedereen op zijn eigen manier aan het werk. De meeste cursisten maken figuratief werk vanaf een voorbeeld, schets of foto, dat aansluit op het onderwerp. Een landschap, zee, stadsgezicht of tafereel uit het dagelijks leven. Enkelen schilderen uit het hoofd zonder voorbeeld. De schilderstijl varieert van klassiek, impressionistisch, expressionistisch, abstraherend tot fijn-realistisch.

Niveau
: De groep bestaat deels uit een oude hechte vaste kern die al lang met elkaar optrekt, zij zijn gevorderd, en een deel wisselt. Het niveau van de nieuwkomers verschilt van beginner tot gevorderd. Iedereen moet een keer beginnen en dus is iedereen altijd welkom.

Technieken en materialen
: Aquarelverf, paar aquarelkwasten, -papier en tekenpotlood

Keramiek-bloemen-sept-2021

Keramiek Dinsdagmiddag 13:30 – 16:00 docent Noëlle Lamers

Opzet van de les: Een kleinere diverse groep cursisten, werkt individueel aan een eigen idee. Verder is deze vergelijkbaar met die op de donderdag. Ook hier begeleid de docente door stimulering eigen vormgeving en door de benodigde technieken stap voor stap over te dragen. De cursisten kunnen meedoen aan een groepswerk/onderwerp voor bijvoorbeeld de jaarlijkse tentoonstelling in de Rijswijkse Bibliotheek.

Niveau
: Voor beginners en gevorderden.

Technieken en materialen
: Handvorm- en glazuurtechniek (geen draaischijf). Materialen als klei en glazuur worden tegen kostprijs in de les met de docent afgerekend. Veel gereedschappen zijn tijdens de lessen aanwezig om te gebruiken.

 

Basis Tekenen en Schilderen Dinsdagavond 19:45 – 22:15 docent-Machiel van Soest
Machiel van Soest start als nieuwe docent in januari op dinsdagavond.

Opzet van de les: In deze cursus worden de basisbeginselen van het tekenen en schilderen op een gestructureerde wijze behandeld. De cursist doet kennis op over de werking van kleur, vorm en contrastsoorten. Begrippen als zeggingskracht, compositie, perspectief maar ook de werking van licht en schaduw en de opbouw van een tekening of schilderij komen aan bod. Deze cursus geeft daarmee een grondige basis voor verdere ontwikkeling van het eigen werk. De thema-opdrachten waarbij onderwerpen aan de orde komen als landschap, mensfiguur, portret en stilleven, helpen de cursisten op weg bij het vinden van de eigen techniek en eigen onderwerp keuze.

Niveau
:  Zowel de beginner die het tekenen en schilderen wil leren en zich de basisprincipes eigen wil maken, als ook de gevorderde die wellicht zijn vaardigheden wil opfrissen en zich verder wil bekwamen zijn welkom. Ook voor scholieren biedt deze cursus een kans zich te oriënteren in de beeldende kunst en hun talent op dit vlak te ontplooien.

Technieken en materialen
: Verschillende technieken. Materialen, aan te schaffen wanneer zij in de les worden behandeld.

Tekenen en Schilderen Woensdagochtend 10:00 – 12:30 docent Erni Kwast

Opzet van de les: De les start meestal met een korte inleiding over een bepaalde schilder of stroming. Daarna gaat iedereen aan het werk. De docente loopt rond en geeft gerichte aanwijzingen waar nodig. Er is geen koffiepauze, de cursisten nemen koffie gedurende de les als zij daar behoefte aan hebben en als korte noodzakelijke break om het werk even op afstand te bekijken. De keuze van onderwerpen is vrij. Het is ook mogelijk om te werken aan een gezamenlijke opdracht die door de docente wordt aangereikt.

Niveau:
 De meeste deelnemers zijn gevorderd, maar er zijn ook altijd beginners bij.

Technieken en materialen:
 Het merendeel van de cursisten werkt met acryl of olieverf. Enkelen werken met aquarel, gouache en houtskool.

Boetseren en portret tekenen/schilderen Woensdagmiddag 13:00 – 15:30, 1x per 14 dagen,- docent Andrzej Wawrzyniak 

Opzet van de les: In deze gemengde les, twee- en driedimensionaal werken, leert u spelenderwijs boetseren óf portrettekenen en -schilderen. U maakt kennis met diverse kleisoorten en hun eigenschappen. Onder deskundige begeleiding van Andrzej Wawrzyniak leert u hoe het materiaal onder uw handen kan groeien tot een vorm. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: portret en figuur, een voorwerp naar eigen fantasie of idee en een aantal onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Verhoudingen en een gevoel voor de menselijke anatomie worden ook geleerd. U leert snel en handig om de goede vorm en proportie onder de knie te krijgen. Ook eigen ideeën zijn welkom en worden serieus genomen. Bakken en patineren behoort ook tot de afwerking van de kunstvoorwerpen die u zelf gaat maken. Aan het eind van de cursus kunt u uw beeld in een ledententoonstelling in Rijswijk exposeren.

Niveau: Beginners en gevorderden

Technieken en materialen voor boetseren
: Boetseerklei, zelf meenemen of kopen bij de docent. Boetseergereedschappen, een kleine draaischijf of -plateau , plantenspuit en kleisnijder kan je de eerste lessen lenen van de docent. Katoenen doeken en plasticzakken zelf meenemen om je boetseerwerk goed om te bergen, zodat je de volgende keer verder kunt gaan.

Technieken en materialen voor portrettekenen – schilderen
: alle technieken, behalve olieverf. De meeste cursisten werken het prettigst met een gewoon potlood.

Tekenen en Schilderen Woensdagavond 19:45 – 22:15 docent  Ilona Senghore

Opzet van de les: Voor elke maand wordt ruim vooraf een thema bedacht door de docent, afgestemd op de interesse van de cursisten. Ilona doet de techniek echt voor aan het begin van de les. Je maakt zelf vrij een schilderij, zoals bijvoorbeeld Lente, Japan, Carnaval, of uiteraard je eigen idee. Je kunt werken achter een schildersezel of aan tafel. Alles verloopt ontspannen en tussendoor is er tijd voor een koffie/thee moment en worden de tips en tops besproken.

Niveau
: van beginners tot gevorderden. Vooral in de ontspannen sfeer jezelf ontplooien. En je eigen tempo bepalen. Respect voor ieders kunnen.

Technieken en materialen
: De keuze verf is vrij. Er wordt geleerd wat er zoal mee mogelijk is.

Keramiek Donderdagochtend 10:00 – 12:30 docent Noëlle Lamers

Opzet van de les: Een grote groep cursisten, die vaak al jaren de lessen volgt, werkt individueel een eigen idee uit.
De docente begeleidt door stimulering van eigen vormgeving en draagt stap voor stap de benodigde technieken over.
De cursisten kunnen meedoen aan een groepswerk/onderwerp voor bijvoorbeeld de jaarlijkse ledententoonstelling.

Niveau
: Voor beginners en gevorderden.

Technieken en materialen
: Handvorm- en glazuurtechniek (geen draaischijf). Materialen als klei en glazuur worden tegen kostprijs in de les met de docent afgerekend. Veel gereedschappen zijn tijdens de lessen aanwezig om te gebruiken.

Kunstwerk cursist Betty van Mill

Beeldend Vormgeven donderdagmiddag 13:00 – 15:30 docent Betty van Mill

Opzet van de les: Voor mensen die op zoek zijn naar verbreding in hun beeldende werk, van uitdagingen houden en open staan om nieuwe dingen te proberen. Hoe gebruik je bijvoorbeeld fotografie, druktechnieken (etsen, linoleumsnede, monoprint), keramiek of collages voor verdieping van je werk? Hoe zet je een stilleven om in een druktechniek (structuur, textuur)? De docent neemt haar cursisten mee te nemen op hun zoektocht naar het vinden van hun weg in de kunst en/of verdieping van hun eigen werk.

Niveau
: Voor beginners en gevorderden en vergevorderden.

Technieken en materialen
: Hoe gebruik je collages/moodboards als ontwerp voor een werkstuk? Er wordt
geëxperimenteerd met verfsoorten, krijt en klei. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tekenen en Schilderen Donderdagavond 20:00 – 22:30 uur docent Casper Verborg

Opzet van de les: De cursisten nemen meestal ‘hun vaste plaats’ in en gaan aan het werk, de docent loopt rond en geeft aanwijzingen. Wie even wat goede raad nodig heeft vraagt daarom en krijgt die. Af en toe kan er extra aandacht worden besteed aan een onderwerp waar iedereen iets van opsteekt, bijv. de kleuren voor de gezichten bij het portretschilderen of wat extra info over perspectief en verdwijnpunten op de horizon, de techniek van aquarel. De cursisten dragen ook ideeën aan voor wat ze als groepswerk willen maken en aan de wand in het atelier tentoonstellen.

Niveau:
 De meesten zijn gevorderd maar er zijn ook beginners bij.

Technieken en materialen:
 Het merendeel van de cursisten werkt met acryl, enkelen met olieverf, potlood en aquarel.

Basis Portret Tekenen en Schilderen – Vrijdagochtend 10:00 – 12:30 docent Casper Verborg
Op vrijdagochtend gaat Casper Verborg deze nieuwe les geven naast de andere les die hij al reeds verzorgd op donderdagavond.

Opzet van de les: In het verleden stond het portret aangeschreven als een van de moeilijkste én best gewaardeerde genres binnen de schilderkunst. Nog steeds fascineert de kunst en kunde van het portret vele (amateur) schilders over de hele wereld. Gelukkig is het schilderen van een portret minder moeilijk dan het op het eerste gezicht lijkt: als je aandachtig kijkt en stap voor stap aandacht geeft aan de verschillende aspecten van een portret, komt een mooi resultaat al snel dichterbij.
In deze cursus wordt er klassikaal aandacht besteed aan de kunst van het portretschilderen. Stap voor stap worden diverse aspecten van het portretschilderen behandeld zoals kleur, licht, anatomie, verhoudingen en compositie.

Niveau
: Iedereen met interesse en nieuwsgierigheid naar het portret is welkom tijdens de lessen van Casper, zowel beginners als gevorderden.

Technieken en materialen
: Casper’s eigen voorkeur gaat uit naar olieverf, maar uiteraard zijn schilders met acrylverf ook van harte welkom.

Tekenen en Schilderen Vrijdagmiddag 13:30 – 16:00 docent  Andrzej Wawrzyniak

Opzet van de les: De cursisten schilderen of tekenen meerdere lessen aan een gemeenschappelijk onderwerp dat is afgesproken in een van de lessen. Doel is een definitief exposeerbaar werk te maken. Sommige lessen beginnen met een korte introductie van de docent: over mogelijke benaderingen van het onderwerp, een schildertechniek of een schilder. Daarna gaat iedereen op zijn eigen manier aan het werk. Halverwege zet een cursist een kopje thee voor iedereen. De docent loopt rond en geeft commentaar op het werk of geeft antwoord op vragen van de cursist.
De meeste cursisten maken figuratief werk vanaf een voorbeeld, schets of foto, dat aansluit op het onderwerp. Een landschap, zee, stadsgezicht of tafereel uit het dagelijks leven. Enkelen schilderen uit het hoofd zonder voorbeeld. De schilderstijl varieert van klassiek, impressionistisch, expressionistisch, abstraherend tot fijn-realistisch.

Niveau:
 De groep bestaat deels uit een oude vaste kern, zij zijn gevorderd. Het niveau van de nieuwkomers verschilt van beginner tot gevorderd. Iedereen moet een keer beginnen en dus is iedereen altijd welkom.

Technieken en materialen:
 Het merendeel van de cursisten werkt met acryl op middelgroot formaat, enkelen hanteren ook het kleurpotlood of pastel.

Modeltekenen en -schilderen Vrijdagavond 19:30 – 22:00 docent Machiel van Soest

Het tekenen naar model is van alle tijden en het weergeven van het menselijk naakt wordt gezien als het hoogst bereikbare in de kunst. In het atelier van Rembrandt werd naar model getekend op gelijke wijze zoals wij dat vandaag de dag doen.
Wie het menselijk naakt kan tekenen kan alles tekenen. De opbouw van een modeltekening d.m.v. lijn of toon (en als er wordt geschilderd kleur) worden onder begeleiding van Machiel onderzocht en geoefend, evenals de aspecten richting, verhoudingen, vorm, detaillering en textuur.
Drie avonden per maand poseren vrouwelijke en mannelijke modellen voor ons en in die interactie tussen de tekenaar en de model wordt het tijdloze van dit thema telkens weer herleefd en op papier gezet.

Opzet van de les: De docent en de cursisten zetten vóór de les de ezels of tafels klaar rondom het podium van het model. De les start exact om 19.30 uur met korte introductie van de docent. Het tekenen begint met enkele snelle schetsen van 2 à 3 min met opbouw naar sessies van 10 minuten. Na de koffie en theepauze neemt de model de langere standen van 20 minuten aan met ruimte voor uitwerking van licht-schaduw en detail. De les eindigt met een bespreking van het werk in de groep.

Niveau: Voor beginners en gevorderden

Technieken: Naar individuele keuze gebruiken cursisten diverse materialen, zoals houtskool, conté, pastel, acryl, olieverf, aquarel en aquarelpotloden, inkt, krijt en tekenen c.q. schilderen op papier of doek.

Tekenen en Schilderen Zaterdagochtend 10:00 – 12:30 docent Cindy ‘Hart

Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. De cursisten kunnen alle onderwerpen uitkiezen om mee te werken. Portret, landschap, abstract etc. Zij kunnen gebruik maken van alle teken-/schildermaterialen en gemengde technieken. Er kan ook met opdrachten gewerkt worden, of met foto’s uit tijdschriften/kunstboeken; dit ook om eigen inzicht en creativiteit te ontwikkelen.

Niveau:
 Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.

Technieken en materialen:
 Acrylverf, aquarelverf, olieverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken.

Bekijk foto’s van werk diverse groepen tekenen en schilderen

Back to top